Arbejdsleder på højskole

Arbejdsleder på højskole

21-årige Gawain Vincentz er lige som så mange andre unge på 21 år – livsglad, fuld af gå-på-mod, og så er han taget på højskole. Gawain har en BPA, og har sagt ja til at fortælle lidt om, hvordan det er at bryde op og bogstavelig talt flytte sin hverdag og alle dens rutiner til et helt nyt sted med helt nye rammer.

Højskole – det sidste trin

De fleste kan nikke genkendende til følelsen af at skulle flytte hjemmefra. Følelsen, der fortæller dig, at nu er det ved at være på tide. Der skal ske noget. Det er en trappe, der skal bestiges, hvor du mangler det sidste trin og efter det venter voksenlivet.

Gawain står ved det sidste trin. Han vil gerne flytte hjemmefra, og derfor er han taget på højskole. Trappen er ikke svær at bestige fordi Gawain sidder i kørestol. Han kan klare de fleste fysiske barrierer med godt humør, og det gør han gerne. Han er faktisk temmelig klar til at flytte hjemmefra, og højskoleopholdet er hans sidste trin. Her kan han øve sig i nye rutiner, ledelse og egen udvikling.

De usynlige grænser

Med udsigt over Ringkøbing Fjord ligger Vestjyllands højskole, hvor Gawain skal bo de næste fire måneder. Gawain har haft BPA siden han blev 18 år og har altid boet hjemme i Skanderborg. Ved at flytte 100 km væk fra forældrene tvinger han i højere grad sig selv til at være selvstændig BPA-leder.

På højskolen er der ikke andre end Gawain, der skal forholde sig til hans hjælperteam. Det er nyt for ham og ikke mindst for hjælperne. Som Gawain selv udtrykker det: ”Mine hjælpere er der altid, og de er en naturlig del af mig. En gang imellem opstår der situationer, hvor mine forældre beder hjælpere om et eller andet, og det er altid lidt anspændt, for det er mig, der skal stille opgaverne til mine hjælpere – ikke mine forældre. Men omvendt er hjælperne jo mine arme og ben og skal gøre det, jeg ville have gjort eller det som mine forældre ville have bedt mig om. Det kan nogle gange være svært for hjælperne, mine forældre og jeg at vide, hvornår vi overtræder hinandens grænser.”

Hjælperne har været støttende

Gawain holdte et personalemøde, hvor han fortalte hjælperne om hans beslutning om at flytte på højskole. Heldigvis havde alle lyst til at møde ind 100 km fra deres normale arbejdsplads i Skanderborg. ”Mine hjælpere har faktisk været meget støttende, og jeg tror de er lettede over nu kun at skulle forholde sig til mig og mit lille værelse og ikke hele min familie og det store hus derhjemme. Nu er det altså kun mit tøj, der skal vaskes, og hjælperne ”risikerer” ikke at skulle vaske min mors sure sokker, siger Gawain og griner.

Undervisning med sin hjælper

At være på højskole betyder også en helt ny hverdag og nye rutiner, blandt andet når der er undervisning. Gawain har valgt fagene kokkeri, skrivning, kor og Funny Science, og der er forskel på, hvor aktive hjælperne skal være i de forskellige fag. ”Til faget kokkeri er jeg meget afhængig af hjælperne, og jeg kan mærke, at de hjælpere, der derhjemme ville elske at tage de huslige tjanser pludselig er meget ”up front.” Når der endelig er et fag, hvor der er brug for deres hænder, så kommer de hurtigt til at være lidt for ivrige, og jeg kommer til at sidde i baggrunden og fundere over vores roller. På den måde er der en ny situation, vi lige skal have fundet ud af og afstemt med hinanden.”

Forventningsafstemningen med hjælperne

Det at instruere hjælperne er hverdag som arbejdsleder, og det er Gawain meget bevidst om. Forventningsafstemning er essentielt, og han vil bare gerne have, at hjælperne er glade for at være hos ham. ”Når man flytter hele sit team 100 km, og de har været så flinke at følge med, så er man påpasselig med at opblusse en eventuel konflikt.”

Gawain fortsætter: ”Jeg ser lige tiden an, for det hele er jo meget nyt. Men så holder jeg enten et personalemøde eller tager en snak, hvis det med tiden kun er en enkelt hjælper, det drejer sig om.”

Kan du anbefale andre BPA-borgere at tage på højskole med deres BPA?

”Ja, det kan jeg. De fysiske rammer skal man ikke være så bekymret for. Her er næsten bedre rammer end derhjemme. Hvis man vil have personlig udvikling kan man sagtens tage på højskole – også selvom man har BPA. For mit vedkommende har det i hvert fald været rigtig fedt at tage skridtet. Og så håber jeg at kunne flytte hjemmefra, når jeg er færdig her den 29. maj 2016.”

Alle kan tage på højskole

Gawain tog skridtet og tog på højskole. Med en mobillift og en trappestol var de værste fysiske barrierer overvundet, og på den måde, var det slet ikke så slemt at tage initiativ til at bestige det sidste trappetrin.

Kunne du tænke dig at tage på højskole, så kontakt LOBPA. Vi mener, at alle kan tage på højskole og vi står gerne til rådighed. Har du overdraget dit arbejdsgiveransvar hjælper vi dig med vejledning og jura, når dine hjælperes arbejdsplads pludselig forandres.

LOBPA bygger på principperne bag Independent Living-bevægelsen

– retten til at træffe valg for eget liv og retten til at leve et selvstændigt liv.

Læs mere om vores principper her >