I vores nyhedsbrev kan du hver måned læse om, hvordan vi vil gøre en forskel for alle med BPA og andre former
for personlig assistance.
At sikre et godt arbejdsmiljø er en vigtig del af din rolle som BPA-arbejdsleder.
I LOBPA beskæftiger vi os ikke kun med arbejdsmiljøet fordi, det er lovpligtigt, men især fordi vi ved, at et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø minimerer sygefravær og øger både arbejdsglæde samt livskvalitet. Et godt arbejdsmiljø er en arbejdsleders bedste redskab til at rekruttere og fastholde dygtige hjælpere. Her kommer vores information om APV, arbejdsmiljødrøftelse samt MUS-samtaler med dine hjælpere.
Se også vores information til hjælpere om arbejdsmiljø.
Vores arbejdspladsvurdering (APV) indeholder en kortlægning og en vurdering af de ansattes arbejdsmiljø samt en handlingsplan for de ting, der evt. bør ændres for, at arbejdet kan udføres sikkert, sundt og forsvarligt. Vores APV-koncept bygger på solid erfaring med mange forskellige BPA-arbejdspladser og sikrer, at arbejdsmiljøloven overholdes.
Som BPA-arbejdsleder skal du udføre en arbejdspladsvurdering (APV) for dine handicaphjælpere mindst hver tredje år samt ved store ændringer i arbejdets indhold som f.eks. ved forflytning, brug af nye hjælpemidler, hjælpers graviditet, eller hvis mere end 50% af teamet udskiftes.
Som led i en APV kan dine hjælpere udfylde et spørgeskema. Se APV-spørgeskemaet til hjælpere her.
En gang om året skal man ifølge loven have en drøftelse af arbejdsmiljøet. LOBPA anbefaler desuden, at man som BPA-arbejdsleder har arbejdsmiljø som et fast punkt på dagsordenen på personalemøder, så det at have fokus på arbejdsmiljøet bliver en fast del af hverdagen.
Som arbejdsleder er det din opgave at tilbyde dine hjælpere en årlig MUS-samtale (MedarbejderUdviklingsSamtale).
Handicaphjælpere har som andre ansatte ret til en årlig MUS-samtale, men det er vigtigt at understrege, at det ikke er en pligt, og hjælperen har ret til at takke nej til en MUS. Dette betyder, at du skal tilbyde dine hjælpere en individuel samtale mindst én gang om året. Det er en god idé at dokumentere dette tilbud.
Det anbefales at begynde planlægningen af MUS allerede i god tid, så du kan finde det rette tidspunkt for samtalen. Der er afsat 2 timer pr. år pr. hjælper i BPA-ordningen til afholdelse og opfølgning på MUS i henhold til bevillingen.
Formålet med MUS er at sikre, at hjælperen trives bedst muligt med sit arbejde inden for rammerne af hjælperrollen. Fokus er på medarbejderens trivsel og udvikling. Samtalen inkluderer en evaluering af samarbejdet hidtil og en dialog om fremtidige ønsker og muligheder herunder arbejdsopgaver, arbejdsorganisering og kompetenceudvikling.
MUS er en struktureret samtale om, hvad der skaber en positiv hverdag for begge parter. Det er både en refleksion over samarbejdet indtil nu og en plan for det kommende år. Samtalen involverer trivsel på arbejdspladsen, året der er gået, og året der kommer, samt arbejdsopgaver og udviklingsmuligheder.
I LOBPA ønsker vi, at både arbejdsledere og hjælpere skal kunne tage aktiv del i deres daglige arbejde uden at bære på eventuelle frustrationer, som kan opstå i hverdagen, og gemme dem til MUS-samtalen. Det er væsentligt at adressere de emner, der har indflydelse på dagligdagen. Hvis arbejdslederen er utilfreds med en medarbejders arbejdsindsats, kan der indkaldes til en tjenstlig samtale, hvor formålet klart beskrives.
Selvom MUS-samtalen skal være en gensidig samtale, hvor begge parter deltager aktivt. Fokus er primært på hjælperens perspektiv og en positiv fremtid. I modsætning hertil er den tjenstlige samtale primært arbejdslederens domæne og fokuserer på tidligere udfordringer, der skal løses.
En MUS-samtale består af tre hovedelementer:
Forberedelse: Du finder her et forberedelsesskema til dine MUS-samtaler som arbejdsleder. Skemaet indeholder relevante spørgsmål til dine hjælpere. Dette skema tjener som et redskab til at forberede samtalen.
Samtalen: Samtalen skal være en dialog, hvor begge parter får mulighed for at bidrage, men arbejdslederen styrer samtalen. Det er en god idé at notere ideer og aftaler løbende under samtalen i et aftaleskema. Du finder et skema her til at understøtte dine MUS-samtaler. Det er vigtigt at bemærke, at alt, der diskuteres under samtalen, er fortroligt, medmindre andet aftales mellem arbejdsleder og hjælper.
Efter MUS-samtalen: Efter samtalen er det en god praksis at opsummere de drøftede emner og de beslutninger, der er blevet truffet, samt eventuelle aftaler, der er indgået. Dette kan hjælpe med at fastholde fokus på udvikling og trivsel.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte din konsulent i LOBPA.
I vores nyhedsbrev kan du hver måned læse om, hvordan vi vil gøre en forskel for alle med BPA og andre former
for personlig assistance.
LOBPA er interesseorganisation for BPA-ordningen, og vi er not-for-profit leverandør af BPA og andre former for personlig assistance. Med rødder i handicaporganisationerne har vi opbygget viden, erfaring og kapacitet siden 2009.