Hvis du bliver syg
Sådan gør du ved syg- og raskmelding.
Sygdom kommer sjældent belejligt, men vi kan alle rammes af sygdom. Her kommer lidt om, hvad du skal gøre i tilfælde af sygdom.
Hvis du skal melde dig syg, skal du altid gøre det så hurtigt som muligt, så der er de bedste muligheder for at skaffe en vikar til din vagt.
Sygemelding – kortere varighed hvis du arbejder i en BPA-hjælperordning
Hvis du er ansat i en BPA-hjælperordning, skal du som hovedregel sygemelde dig til den arbejdsleder, du arbejder hos.
Allerede ved din ansættelses begyndelse skal din arbejdsleder gennemgå de retningslinjer, der er gældende hos vedkommende. Så ved du, om du også skal kontakte andre i teamet, og om du skal melde dig syg pr. tlf. eller SMS.
Arbejder du for flere BPA-arbejdsledere er det vigtigt, at du sætter dig ind i retningslinjerne for sygdom for hvert sted, da retningslinjerne kan være meget forskellige og det er vigtigt at tage højde for.
Da arbejdsopgaverne kan variere fra arbejdsplads til arbejdsplads, kan der også være tilfælde, hvor du må sygemelde dig til din ene BPA-arbejdsplads men kan være raskmeldt på den anden.
Sygemelding til LOBPAs sekretariat
I disse tilfælde skal du også sygemelde dig til LOBPAs sekretariat som handicaphjælper i en BPA-hjælperordning:
– Ved længerevarende sygdom – det vil sige sygdom over 14 dage
– Hvis du er nyansat på få timer eller er afløser
– Hvis du er gravid, og din sygdom er graviditetsbetinget
– Hvis du er ansat i et §56-job eller et flexjob
– Hvis du kommer ud for en arbejdsulykke – uanset om du er sygemeldt i forbindelse med ulykken.
Du skal sygemelde dig til LOBPAs sekretariat på info@lobpa.dk eller på T: 70123012.
Barn syg
Du skal være opmærksom på, at du ret til barnets 1. og 2. sygedag – men det er ikke et krav, som du kan stille. Det skal være foreneligt med din arbejdsplads.
Bemærk § 15 i overenskomsten, der siger, barnets 1. og 2. sygedag alene vedrører børn under 14 år – og maksimalt for 8 timer pr. dag. Derudover er det et krav, at barnet opholder sig hos dig – og at det er nødvendigt at blive hjemme af hensyn til barnet.
Sygemelding kortere tid – hvis du ikke arbejder i en BPA-hjælperordning
Hvis du ikke arbejder i en BPA-hjælperordning men en anden type hjælperordning fx som ledsager eller som handicaphjælper for et barn, skal du melde dig syg til din kontaktperson i LOBPAs sekretariat. Ring til os på T: 70123012 eller skriv til info@lobpa.dk hvis du ikke kan få fat i din kontaktperson.
Du skal være opmærksom på, at du ret til barnets 1. og 2. sygdom – men det er ikke et krav, som du kan stille. Det skal være foreneligt med din arbejdsplads.
Bemærk § 15 i overenskomsten, der siger, barnets 1. og 2. sygedag alene vedrører børn under 14 år – og maksimalt for 8 timer pr. dag. Derudover er det et krav, at barnet opholder sig hos dig – og at det er nødvendigt at blive hjemme af hensyn til barnet.
Hvis du bliver akut syg på arbejde
Hvis du selv eller en af dine nærtstående fx dit barn bliver akut syg, mens du er på vagt, skal du ligeledes melde dig syg både til den person, du er på arbejde hos, og hvis du ikke arbejder på en BPA-hjælperordning, skal du også melde dig syg til din kontaktperson i LOBPAs sekretariat. Ring til os på T: 70123012, hvis du ikke kan få fat i din kontaktperson. Bemærk at du har pligt til at blive på din arbejdsplads, til en afløser er fundet.
Hvis du i en periode ikke kan arbejde på fuld tid, kan det være en mulighed at være deltidssygemeldt. Deltidssygemelding skal aftales både med den person, du arbejder hos og med LOBPA.
Sygemelding – længevarende sygdom
Ved længerevarende sygdom – sygdom over 14 dage – skal du orientere arbejdslederen, hvis du arbejder i en BPA-hjælperordning og desuden give besked til LOBPAs sekretariat via mail: info@lobpa.dk eller alternativt på T: 70123012.
Hvis du ikke arbejder i en BPA-hjælperordning skal du alene give besked til LOBPAs sekretariat.
LOBPA vil inden for de første 4 uger af din sygemeldingen kontakte dig for at afholde en sygefraværssamtale med dig. Typisk vil samtalen foregå telefonisk.
Samtalen kan evt. munde ud i, at du, sammen med en konsulent i LOBPA, udfylder en mulighedserklæring (en slags lægeerklæring), som du efterfølgende taler med din læge om for at fastslå en mulig varighed af sygeforløbet.
Raskmelding
Når du skal melde dig rask, skal du kontakte din arbejdsleder, hvis du arbejder i en BPA-hjælperordning.
Hvis du ikke arbejder i en BPA-hjælperordning, skal du kontakte din kontaktperson i LOBPAs sekretariat. Ring til os på T: 70123012 eller skriv på info@lobpa.dk, hvis du ikke kan få fat i din kontaktperson.
Du skal raskmelde dig, så snart du ved, hvornår du igen kan møde på arbejde.
Løn under sygdom
Hvis du bliver sygemeldt vil LOBPA undersøge, om du er berettiget til at modtage løn, eller om du skal søge sygedagpenge fra din kommune.
Du skal opfylde beskæftigelseskravet for at modtage løn under sygdom. Det vil sige, at du op til sygemeldingen skal have haft otte ugers beskæftigelse med minimum 74 timers arbejder inden for de otte uger.
Hvis du opfylder beskæftigelseskravet, er du berettiget til løn i 30 dage fra første sygedag. Efter de 30 dage indberetter vi din sygemelding til kommunen. Herefter vil du få et brev i e-boks fra din kommune, som du skal udfylde online for at få løn.
Hvis du er arbejder som vikar i LOBPA, vil du få løn for planlagte vagter, hvis du opfylder beskæftigelseskravet. Hvis du som vikar ikke har planlagte vagter, vil du ikke få løn under sygdom.
Læs mere om hvilke krav som du skal opfylde for at få sygedagpenge i lov om sygedagpenge.
Sundhedsordning
Hvis du er ansat i LOBPA og omfattet af BPA-handicaphjælper-overenskomsten, er du også omfattet af en sundhedsordning. Se mere her.