Marianne Rosenvold har en BPA og holder familiedag for hjælpernes familier.

Marianne Rosenvold har en BPA og holder familiedag for hjælpernes familier.

BPA er som en dans mellem to

Marianne Rosenvold har en BPA og oplever, at det er som en kunstart, som en dans imellem to parter. Det er indøvet, gennem lang tids træning og dialog, og man bliver aldrig færdig med at uddanne sig! Igennem alle hverdagens små tumulter skal Mariannes hjælpere fungere som både hendes arme og ben.

 

Jeg træner hver dag

Netop ordet træning er ifølge Marianne et nøgleord for et succesfuldt bruger-hjælper forhold. Men der er ikke kun tale om træning mellem de to parter, men også træning med sig selv. ”Jo dygtigere jeg er til at være mig, jo dygtigere bliver hjælperen til at være hjælper” siger Marianne og uddyber, at det gælder for både bruger og hjælper – afhængigheden er gensidig, og det skal derfor fungere som et samarbejde. Det fungerer bedst, når man kan være ærlig overfor både hinanden og sig selv.

 

Familiedag for hjælperne og deres familier

Marianne har haft de fleste af sine hjælpere i 12-16 år. Hun mener, at vejen til det gode samarbejde går gennem fællesskab og accept.

Hvert år holder hun en familiedag for hendes hjælpere og deres familier, for på den måde at binde hjælpernes verdener sammen. Men hjælperen er ikke ens ven, det er for sårbart. Man kan godt have et venskabeligt forhold, men det er en balancegang, fortæller Marianne.

Hendes hjælpere er meget forskellige, men det er også hensigten. Marianne har nemlig valgt en palet af talenter hos hendes forskellige hjælpere. Nogle er gode i haven, mens andre er dygtige med en hammer og et par søm. På den måde får alle lov at gøre det, de er bedst til, og samtidig kan Marianne stole på, at hendes opgaver bliver varetaget ordentligt.

 

Ærlighed og åbenhed

Ærlighed er et andet nøgleord for Marianne, der forklarer: ”For mig er ærlighed grundstenen i al kommunikation, ellers kan jeg ikke finde ud af det.” Hvis man ikke ved, om man gør noget galt, kan man jo ikke lave om på det. Man skal derfor kunne være åbne overfor hinanden og sige, hvordan man har det med de små såvel som de svære ting. Hun mener derfor, at en konflikt skal på bordet og slutter af med at sige, at glæde skal binde folk til arbejdet: ”Man skal ikke gå her fra og være sur eller utilpas.

 

Marianne Rosenvold

  • Har haft BPA i 18 år
  • LOBPA varetager arbejdsgiveransvaret

 

Af Mathilde Vendelholt frivillig skribent hos LOBPA marts 2015

LOBPA bygger på principperne bag Independent Living-bevægelsen

– retten til at træffe valg for eget liv og retten til at leve et selvstændigt liv.

Læs mere om vores principper her >