Ankestyrelsen kan ikke forklare stigningen
Ministersvar om stigende omgørelsesprocent

Omgørelsesprocenten på handicapområdet steg fra 2021-2022. Hvorfor er det sket, og hvordan vil ministeren stoppe fejlafgørelserne? De spørgsmål har social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil netop svaret socialordfører Katrine Daugaard (LA) på.
I sit ministersvar skriver Pernille Rosenkrantz-Theil, at Ankestyrelsen ikke har nogen forklaring på, hvorfor omgørelsesprocenten er steget. Der er ikke identificeret nogen tendenser i omgørelsesprocenten:
“Ankestyrelsen kan bekræfte, at omgørelsesprocenten er steget fra 2021 til 2022, men kan imidlertid ikke sige noget om, hvad denne udvikling i omgørelsesprocenten skyldes.”
Men LOBPAs direktør Michael Graatang kan godt se en årsag til stigningen.
“En helt åbenlys forklaring er, at den kommunale økonomi presser sagsbehandlerne til at sætte økonomi højere end Serviceloven og dens intentioner. Den stigende omgørelsesprocent må også ses som et tegn på, at kvaliteten af sagsbehandlingen er faldende – selvom det burde gå den anden vej med tanke på alle de tiltag, der bliver gjort fra Social- og Boligstyrelsen og andre aktører for netop at styrke sagsbehandlingen,” siger han.
Ankestyrelsens Danmarkskort over omgørelser for 2021-2022 viste et fald i omgørelsesprocenten inden for et af sagsemnerne på handicapområdet – men stigning for de resterende syv sagsemner.
På Danmarkskort kan man se omgørelsesprocenten for ens egen kommune og se antallet af borgere, som har modtaget en ydelse efter § 95-96, 97 og § 100 i kommunen.
Find tallene for din egen kommune ved at føre musen hen over den på Danmarkskortet.
Vil forenkle lovgivningen for merudgiftsydelser
Pernille Rosenkrantz-Theil skriver også i sit svar, at det er tydeligt for hende, at der ikke er gjort tilstrækkeligt politisk:
“Jeg har derfor bedt mit ministerium se på mulige initiativer med klare incitamentsvirkninger for kommunerne til at overholde lovgivningen.”
Ministeriet vil bl.a. se på en forenkling af lovningen, så der bliver truffet den rigtige afgørelse første gang. Her vil servicelovens merudgiftsydelser være det første skridt, fordi både borgere og kommuner oplever, at loven er svær at forstå.
Det er ministerens generelle vurdering, at kommunerne efterlever Ankestyrelsens afgørelser. Ministeren pointerer i sit svar, at Ankestyrelsen er en klagemyndighed, som ikke kan pålægge en kommune sanktioner – men har mulighed for at underrette det kommunale tilsyn og anmode om, at der rejses en tilsynssag.
Se hele ministersvaret her.
Samarbejdspartnere











