Observationsangst på messen
Tak for gode snakke på Health & Rehab!
En stor tak til alle der kom forbi vores stand på Health & Rehab messen i Bella Centret i sidste uge! Det var dejligt at få en snak med så mange medlemmer og samarbejdspartnere.
Spørgeskemaundersøgelse om kommuneobservationer
En af vores messe-aktiviteter var en spørgeskemaundersøgelse, som skal hjælpe Institut for Menneskerettigheder med et nyt projekt om borgerperspektivet ved kommuneobservationer i hjemmet.
I alt 99 besøgende med en BPA-hjælperordning – det vil sig omkring 5% af alle med BPA – svarede på spørgsmål om, hvad og hvordan det kan være relevant for kommunen at observere på hjemmebesøg.
Står i vejen for tilliden
Alle deltagere havde stærke forbehold overfor at skulle lukke sagsbehandleren ind i sit intime liv og have en kommunal tilskuer med til fx toiletbesøg og af- og påklædning af tøj. Over 95% vurderede disse observationer som irrelevante i spørgeskemaet. De fleste satte også et stort spørgsmålstegn ved hele nødvendigheden af observationer.
”Jeg er her jo og kan fortælle om min hverdag og den, hjælp jeg har brug for. Ingen ønsker mere hjælp end højst nødvendigt,” lød det fra flere.
Det samlede billede var, at observationer er et tiltag, der står i vejen for tilliden mellem borger og kommune. Bare tanken om at blive observeret var angstfremkaldende hos mange af de adspurgte.
Et meget indgribende skridt
LOBPAs direktør Michael Graatang kan sagtens leve sig ind i oplevelsen af det grænseoverskridende ved at blive observeret i sit hjem og i situationer, man ikke ønsker vidner til:
”Observationer er et meget indgribende skridt, der skal holdes op mod begreber som ejendommens ukrænkelighed, privatlivets fred og den enkeltes integritet. Derfor bør der laves nationale rammer for observationer – for hyppigheden og for hvad og hvordan der skal observeres. Og så bør observationer kun kunne ske efter en afgørelse, der begrunder hvorfor det er nødvendigt at skaffe oplysninger på denne måde og fx ikke ved at tale med borgeren.”.
Når der i dag gives samtykke af borgeren, sker det på baggrund af et ulige magtforhold, mener Michael Graatang. ”Hovedreglen bør være at oplysningerne indhentes på anden vis – eller at der laves en afgørelse, som det er muligt at anke,” forklarer han.
Institut for Menneskerettigheder følger op
Ankestyrelsen udgav sidste år en rapport om kommunernes brug af observationer i hjemmet. Den rapport følger Institut for Menneskerettigheder nu op på med et projekt, der skal kaste lys over, hvordan observationerne opleves af de borgere, det handler om.
Institut for Menneskerettigheder var med os på standen og lyttede med til nogle af historierne fra de besøgende. Nogle af fortællingerne vil (efter aftale) indgå anonymt i instituttets projekt.
I LOBPA følger vi projektet og vender tilbage, når der er nyt.
18 ud af de 99 deltagere i spørgeskemaundersøgelsen havde selv erfaringer med at blive observeret af kommunen.
Her ses resultatet af LOBPAs spoergeskemaundersoegelse.