Tre klare ministersvar om BPA
Tre nye ministersvar om BPA er lige, som vi kunne ønske os.
Tre nye svar fra social- og indenrigsminister Astrid Krag viser, at der er klar politisk vilje til at sikre BPA og holde fast i de unikke kvaliteter ved ordningen. I alle tre svar indskærper social- og ældreminister Astrid Krag, hvad lovsættet siger og understreger, at der skal føres den praksis, som loven foreskriver.
Spørgsmålene til ministeren er stillet af Jakob Sølvhøj fra Enhedslisten og drejer sig om: Udmåling af rådighedstimer, om muligheden for at have sin hjælper med under indlæggelse og om små sundhedsydelser, der kan varetages af hjælperen.
I LOBPA er vi glade for de tre ministersvar, fordi de viser os, at ministeren står fast på, at ordningen ikke må udhules, og at praksis må og skal efterleve loven.
Vores formand, Janne Sander siger:
”Det er meget glædeligt, at ministeren indskærper intentionerne med BPA. Hun tager klart stilling til, at ordningen netop er sat i verden for at samle mange differentierede ydelser inden for personlig pleje, praktisk hjælp og ledsagelse uden for hjemmet. Alt det der er unikt for BPA-ordningen og gør den til en nøgle i forhold til at varetage sit eget myndighedsansvar.
Det er også værd at bemærke, at ministersvarene ikke er et signal om flere penge til området. Der omtales ikke nye ydelser, kommunerne ikke allerede er kompenseret for. Der er alene tale om at efterleve loven på BPA-området. Vi har at gøre med præcis den samme ordning, som kommunerne har kendt lovgrundlaget for i snart mange år.”
En stor tak til social- og ældreminister Astrid Krag for de tre ministersvar og tak til socialordfører Jakob Sølvhøj for at stille spørgsmålene!
Sådan svarede ministeren:
I svaret om rådighedstimer indskærper ministeren, at rådighedstimerne kun må benyttes i helt særlige tilfælde, som det fremgår af lovgivningen. Hun fastslår:
”Det fremgår allerede i dag klart af lovgivningen, at kommunerne kun i helt særlige tilfælde, hvor hjælperen er til stede, men kun undtagelsesvis udfører aktiviteter for borgeren, kan udmåle rådighedstimer. Det er således hverken acceptabelt eller inden for lovgivningens rammer, hvis kommunerne anvender rådighedstimer i større omfang end dette.”
Se hele spørgsmålet og det fulde ministersvar
I sit på spørgsmålet om BPA under indlæggelse lægger ministeren vægt på at den konkrete og individuelle vurdering er et lovkrav, og at man derfor ikke som en standard kan fratage borgeren sin BPA under indlæggelse. Ministeren svarer bl.a.:
”…Kommunen skal således vurdere, om det er hensigtsmæssigt at opsige hjælpere i forbindelse med f.eks. kortere eller længere hospitalsindlæggelser under hensyntagen til, at borgeren
kan bibeholde et stabilt hjælperteam under og efter endt indlæggelse.”
Se hele spørgsmålet og det fulde ministersvar
Det tredje ministersvar er et klar ja til, at hjælpen i en BPA-ordning også kan omfatte små sundhedsydelser som hjælp til at tage panodil og insulin og tømme urinposer. Ministeren indskærper også her intentionen med BPA:
”Udmålingen af hjælpen tager udgangspunkt i, hvad den enkelte borger selv kan klare med henblik på at kunne leve et almindeligt liv som mennesker uden et handicap, både i og uden for hjemmet.”
Se hele spørgsmålet og det fulde ministersvar