Nyt fra LOBPA – Vellykket biografarrangement | Ud at rejse med BPA | Ny ferielov | Gratis teaterimpro

Juleaften nærmer sig med hastige skridt. Mange er på vej på juleferie og skal besøge familie og venner. Inden da vil vi dog gerne fortælle dig lidt om hvad der sker i LOBPA – i årets sidste nyhedsbrev.

God læselyst!

 


Kommende aktiviteter

 

Mød Helle Schmidt – om en sej kamp tilbage til livet – den 20. januar i Aalborg

Helle, der er tidligere betjent under urolighederne i 1990’erne på Nørrebro, har stadig mareridt om overfaldet på Nørrebro ved EU valget i 1993. Valget stod mellem at brænde ihjel eller få tæsk med jernrør. Helle valgte det sidste, hvilket har betydet at Helle den dag i dag sidder i kørestol. Kom og hør Helles rørende historie om at komme tilbage til livet efter en alvorlig hændelse og hendes utrolige kamp mod alle odds.

 

Lav-selv gourmetmiddag i Syddanmark

BPA netværksgruppen Syd er vært for et hyggeligt arrangement med gourmetmad. Det er den 28. februar kl. 16-22 for alle i Region Syddanmark og på Fyn. Vi laver lækker mad sammen og hygger med hinanden med inspiration fra kyndig vejleder. Vi forventer at det afholdes på en skole i Vejen. Det er gratis for medlemmer at deltage.

 

Find altid en aktuel arrangementsoversigt på vores hjemmeside, eller klik her.

 

Kunder i LOBPA får kørselsgodtgørelse på 1 kr. per kilometer. Se tilmeldingsfrister og flere detaljer ved at følge linket for det enkelte arrangement.

LOBPA Oplevelser er åben for alle med borgerstyret hjælpeordning. En eventuel pris kan være differentieret, så kunder og medlemmer opnår rabat. 

LOBPA Netværk er eksklusivt for foreningens kunder og medlemmer.

 


Vellykket biografarrangement med Jumanji 2 – The next level

Den 5. december var LOBPA vært i Aalborg for en gruppe medlemmer, deres hjælpere og familier. Den stod på premierefilm med Jumanji –  The Next Level på programmet og med fælles spisning.

Arrangementet var det første i en række arrangementer. Den 20. januar byder vi velkommen til Helle Schmidt med en utrolig personlig historie om hendes kamp tilbage til livet fra urolighederne på Nørrebro i 90’erne. Den 19. marts åbner vi dørene til Aalborg Zoo med fælles spisning og rundvisning i parken med en guide fra Aalborg Zoo.

 


Nyt kundestyret vikarsystem giver adgang til op mod 2.000 vikarer

Den 2. december lancerede vi vores nye vikarsystem, og vi håber, det vil gøre det endnu mere attraktivt at være kunde hos os. Som kunde i LOBPA har man nu adgang til op mod 2.000 vikarer i hele landet – og man kan selv booke sin vikar online, når behovet melder sig. LOBPAs nye vikarsystem er kundestyret. Det betyder, at man som kunde selv kan tilgå systemet hele døgnet alle årets dage og booke sin vikar. Man kan angive ønsker og krav til afløseren – kørekort, ikke-ryger osv. De 2.000 vikarer befinder sig i hele landet, så der vil altid være nogen i ens nærområde. På billedet ses Sofie, som hjælper os med at udbrede det glade budskab.

 

 


Nyt fra Handicapbranchen Danmark – Velfærdens årsdag

Den 21. nov. debatterede LOPBAs direktør og formand for Handicapbranchen Danmark, Steen Pihl Sørensen på Velfærdens Årsdag. Han understregede, at det er afgørende, at fremtidens velfærdssamfund bliver indrettet til gavn for borgeren med et handicap og med øje for de rammer, der er for virksomheder, der hjælper borgeren i dagligdagen. Handicapbranchen Danmark arbejder for, at virksomheder og foreninger på hele det brede handicapområde udvikler sig på vilkår, der skaber tryghed og kvalitet for borgere og samarbejdspartnere – og dermed også i fremtidens velfærdssamfund kan tilbyde borgere med handicap den bedst mulige hjælp.

Læs mere her.

 


I dag handler det om, at alle, med og uden handicap, skal være med i fællesskaberne. Her tænker jeg ikke mindst på børnene.
For uanset, hvem man er, eller om man har børnegigt, høretab, angst eller autisme har alle børn brug for at opleve, at de er en del af noget”


– Thorkild Olesen, DH
i artikel om handicapdagen (link).

 


Punkthjælp efter §83 eller borgerstyret personlig assistance efter §95 og §96?

Vores kolleger Jesper Mathiesen og Pernille Møller har lige besøgt VIA i Holstebro for at undervise i personlig assistance som sammenhængende borgerforløb – først og fremmest BPA og blev mødt med de eviggyldige og super vigtige spørgsmål om sektoransvarlighedsprincippet og om nødvendigheden af at arbejde på tværs.

Vi har ligeledes undervist på Absalon i Roskilde, på socialrådgiveruddannelsen med fokus på juraen og tilkendelsesprincipperne for BPA. – Og vi er friske på endnu mere undervisning i det nye år.

 


Det skriver andre om området

 


Ud at se med BPA

Trekking i Nicaragua, studietur til Japan og med Tall Ship Races til Frederiksstad i Norge. Det hele blev muligt for Silas på 22 år og Sebastian på 18 år med BPA-ordningen og gode hjælpere i ryggen.
For begge var det på Egmont Højskolen i venners lag, at rejseplanerne blev lagt.

En sen aften til Egmonts årlige julefrokost gik snakken om at rejse ud i verden, og Silas, som udover at være højskoleelev også er kunde i LOBPA, faldt i snak med tre assistenter om en tur til Mellemamerika. Nogle måneder var ideen blevet til virkelighed, og de fire var afsted på turen, der gik til Cuba, Nicaragua og Costa Rica. ”Vi sprang bare ud i det,” fortæller Silas: ”Vi tænkte ikke så meget over, om det ville blive hårdt. Der var selvfølgelig udfordringer ind i mellem. Men der var ikke noget, der ikke kunne lade sig gøre.”

Læs mere her.

 


Læs mere på vores hjemmeside. Deltagelse er gratis og vi byder på en øl, sodavand eller et glas vin inden forestillingen.


Lidt om den nye ferielov

Nyt ferieår

I den gamle ferielov var/er ferieåret fra 1. maj til 30. april det efterfølgende år. I den nye ferielov er ferieåret forskudt (fra 1. september 2020) til 1. september til 31. august det efterfølgende år.

Ny ferieafholdelsesperiode

Der indføres en såkaldt ”ferieafholdelsesperiode”, der svarer til ferieåret plus 4 måneder ekstra. Det betyder, at de 5 ugers ferie kan holdes i perioden fra den 1. september til den 31. december i det efterfølgende kalenderår. På denne måde kan hjælperne fx gemme en uges ferie til efterårsferien!

Når den nye lov træder i kraft, vil det første ferieår med samtidighedsferie ligge fra 1. september 2020 til 31. august 2021, mens den første ferieafholdelsesperiode ligger fra 1. september 2020 til 31. december 2021.

Optjening af betalt ferie

Hjælperne optjener 2,08 dages betalt ferie for hver måneds ansættelse i ferieåret. Hjælpere ansat i hele ferieåret, optjener 25 dages betalt ferie (12 mdr. x 2,08 dage = til 5 ugers ferie).

Afholdelse af ferie

Overgangen til samtidighedsferie medfører, at ferien kan afholdes løbende samtidig med, at ferien optjenes i perioden 1. september til 31. august (ferieåret). Det betyder, at hjælperne optjener 2,08 feriedage i september, som kan holdes allerede i oktober osv.

Ferie kan som udgangspunkt ikke holdes på det ugentlige fridøgn (typisk weekend), søgnehellig-dage eller fridage i henhold til sædvane eller individuel aftale – eller erstatningsfri-dage herfor.

Hjælperne kan ikke kræve at holde ferie, før den er optjent. Når september er overstået, har hjælperne optjent ret til 2,08 feriedage. Når oktober er overstået, har hjælperne optjent 4,16 feriedage, osv.  LOBPA pointerer, at vi ikke ønsker at aftale, at betalt ferie holdes på forskud, dvs. før den er optjent. Der kan derfor ikke indgås aftale om dette – altså heller ikke lokalt mellem kunde og hjælper.

Holder du ”ferielukket”

Mange af LOBPAs kunder holder ”ferielukket” om sommeren, hvor de tager på ferie i 3-4 uger eller endnu flere uger ad gangen. Hvis man som kunde i LOBPA har hjælpere, der ikke har optjent 3-4 ugers ferie – og ikke kan nå at gøre det, så skal dette håndteres ift. hjælpernes vagtfrie periode. Altså skal de varsles til at anvende al ferie, der optjent henimod og under den ”ferielukkede” periode og/eller skal de have flere timer i gennemsnit i tiden efter ferien. Det er arbejdslederens ansvar at sikre dette.

 


Det er helt grotesk, at man hyrer konsulenter, som kun skal spare på mennesker. Det er det eneste, de kan tjene deres penge på.
Jeg er med på, at kommunernes økonomi er alt for presset, men det her, synes jeg, er usmageligt,”


SF’s kommunal- og handicapordfører Charlotte Broman Mølbæk – Altinget (link)

 


Arbejderuddannelsens Hold 7 kom i mål

I slutningen af november måned kunne vi fejre, at endnu et hold færdiggjorde vores populære arbejdslederuddannelse. Vi gennemførte uddannelsesforløbet i de fine omgivelse på Egmont Højskolen syd for Aarhus. Mange spændende emner blev taget op, alt fra konflikthåndtering, MUS-samtaler, mødeledelse og ansættelsesret.

Uddannelsen er blevet til i et samarbejde med U/NORD og LOBPA.

Vil du med næste gang – så hold øje med vores hjemmeside.

 


Er du under 25 år – så tag på ungekursus med SUMH!

  

Boost your Love Life

 TID & STED: Korsør

Den 7. -9. februar 2020

Tilmeld dig her: https://www.relationwise.com/survey.aspx?ID=5bb4da14d2169a1c5c9db13a2fe9f766 eller skriv til karen@sumh.dk

 


Få mentor i LOBPA

Blev medlem i LOBPA

Få Samtænkt Indsats hos LOBPA

Lad LOBPA løfte dit arbejdsgiveransvar

 


 

LOBPA bygger på principperne bag Independent Living-bevægelsen

– retten til at træffe valg for eget liv og retten til at leve et selvstændigt liv.

Læs mere om vores principper her >