COVID-19 – orientering
Denne side er senest opdateret den 18. januar 2021 kl. 16.30

Seneste nyt:
18. jan. 2021: Sundhedsstyrelsen har lanceret en ny hjemmeside om hygiejne
14. jan. 2021: Justitsministeren opfordrer til, at alle, som møder op fysisk på arbejde, bliver testet hver uge
8. jan. 2021: Sundhedsstyrelsens opdaterede retningslinjer for håndtering af vaccination
29. dec. 2020: Sundhedsstyrelsens retningslinjer for vaccination
19. dec. 2020: Sundhedsstyrelsen anbefaler systematisk brug af hurtigtest
17. dec. 2020: Den første vaccine forventes at blive endeligt godkendt mellem jul og nytår
9. dec. 2020: Se Sundhedsstyrelsens anbefalinger til at holde jul i en tid med COVID-19
7. dec. 2020: Se en oversigt over de nye og forlængede tiltag
Hent den nye smitte App
Anvisninger til kunder:
Karantæne og smitte
- Sundhedsstyrelsen anbefaler at du selvisolerer dig og bliver testet, hvis du har opholdt dig inden for 2 meter i mere end 15 minutter med en person, der er smittet med ny coronavirus i situationer, hvor der synges, tales højt eller råbes, eller hvis man har opholdt sig i et lukket rum uden udluftning eller med dårlig ventilation. Se mere på sst.dk
- Hvis du er borger i risikogruppen, har du ret til at komme forrest i køen til en test og få hurtigt svar. Husk at oplyse dette, når/hvis du henvender dig for at blive testet.
- Dine handicaphjælpere er ligestillede med sundhedspersonale. Det betyder, at de ligeledes har adgang til hurtig test og hurtigt svar. Vi vil opfordre dig til at gøre dine handicaphjælpere opmærksom på dette, hvis de skal testes.
- Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at flere bliver vaccineret mod influenza. Hvis du er i risikogruppen, har du mulighed for frem til nytår at blive vaccineret gratis mod influenza. Du har også mulighed for at blive vaccineret gratis mod lungebetændelse (pneumokokker).
- Hvis en eller flere af dine handicaphjælpere kommer i hjemmekarantæne grundet mistanke om coronasmitte, eller i værste fald er smittet, så skal handicaphjælperne følge lægens anvisning, og melde sig syge til både dig og LOBPA med det samme.
- Hvis du som kunde får konstateret coronavirus eller skal i karantæne, skal du kontakte LOBPA hurtigst muligt. Dine handicaphjælpere har fortsat ansvar for at hjælpe dig, men det afhænger af situationen og din tilstand. Hvis du er smittet, vil det være den lægefaglige vurdering, som afgør, om du kan plejes i hjemmet og af hvem, eller om en indlæggelse er nødvendig.
- I tilfælde af at du skal på hospitalet på grund af coronasmitte, vil hospitalet – henholdsvis regionen – afgøre, hvorvidt dine handicaphjælpere skal med. Svaret kan desuden afhænge af, hvorvidt du er respiratorbruger. De fleste hospitaler vil formentlig gerne have, at du får dine handicaphjælpere med.
- Hvis der er behov for, at en eller flere handicaphjælpere på dit hold bliver testet, skal man henvende sig til egen læge eller alternativt vagtlægen.
Vagter og vagtplaner
- Udvis fleksibilitet i vagtplanlægningen fx ved at lade handicaphjælpere møde og gå hjem på skæve tidspunkter.
- Vi anbefaler kunder med nedsat immunforsvar at omlægge vagtplanen, så så få handicaphjælpere som muligt deles om vagterne. Bemærk at vagtplaner altid skal ændres med min. 24 timers varsel. Vi bistår gerne med hjælp til at omlægge dine vagter.
- Hvis dine hjælpere bliver syge eller kommer i karantæne, kan du benytte LOBPAs kundestyrede vikarsystem til at finde en vikar til de pågældende vagter. Er dette ikke muligt, er det i sidste ende kommunen, der har forsyningspligten. Du skal derfor kontakte kommunen (typisk på en oplyst akutnummer), hvis ikke du i din bevilling har en aftale om at måtte tilkalde eksterne vikarer.
- Kun absolut nødvendig ledsagelse gennemføres. Vi anbefaler indkøb over nethandel.
- Hvis du på grund af nedsat immunforsvar ønsker helt eller delvist at frasige dig hjælpen fra dit hjælperteam og i stedet vælge pleje af dine nærtstående, skal du kontakte LOBPA først, da dette tiltag må ske i tæt samarbejde med os.
Hygiejne
- Dine handicaphjælpere skal efterleve myndighedernes krav til hygiejne. Vi opfordrer til, at du – så vidt muligt – understøtter dette. Som arbejdsleder bør du desuden påtale en afvigende adfærd for at give hjælperen mulighed for at rette op.
Anvisninger til handicaphjælpere:
Karantæne og smitte
- Sundhedsstyrelsen anbefaler at du selvisolerer dig og bliver testet, hvis du har opholdt dig inden for 2 meter i mere end 15 minutter med en person, der er smittet med ny coronavirus i situationer, hvor der synges, tales højt eller råbes, eller hvis man har opholdt sig i et lukket rum uden udluftning eller med dårlig ventilation.
- Som handicaphjælper er du ligestillet med sundhedspersonale. Det betyder, at du har du ret til at komme forrest i køen til en test og få hurtigt svar. Husk at oplyse dette, når/hvis du henvender dig for at blive testet.
- Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at flere bliver vaccineret mod influenza. Det er vigtigt at overveje, fordi vaccinen kan nedsætte risikoen for et alvorligt forløb med COVID-19, hvis man er i risikogruppen. Bemærk at det også er muligt at blive vaccineret mod lungebetændelse (pneumokokker). Vaccinerne koster henholdsvis kr. 200 og kr. 400.
- Hvis du som handicaphjælper kommer i hjemmekarantæne grundet mistanke om coronasmitte, eller i værste fald er smittet, så skal du følge lægens anvisning, og melde dig syg til både kunden og til LOPBA hurtigst muligt.
- Hvis den kunde, du hjælper, får konstateret coronavirus, skal du og kunden kontakte LOBPA hurtigst muligt. Du har som handicaphjælper fortsat ansvar for at hjælpe, men det afhænger af situationen og kundens tilstand. Det vil være den lægefaglige vurdering, som afgør, om kunden kan plejes i hjemmet og af hvem, eller om en indlæggelse er nødvendig.
- Hvis der er behov for, at blive testet for corona, skal du henvende dig til egen læge eller alternativt vagtlæge.
Vagter og vagtplaner
- Alle raske handicaphjælpere skal møde på arbejde med mindre andet aftales med kunden.
- Hvis du er rask men ikke ønsker at gå på arbejde, vil du ikke modtage løn i perioden.
- Hvis du er gravid, er du i henhold til forsigtighedsprincippet i risikogruppen. Fra myndighedernes coronahotline anbefales det derfor, at gravide så vidt muligt ikke går på arbejde. Efter uge 28/ 3. trimester bør alle gravide sygemelde sig. I LOBPA anbefaler vi desuden, at du kontakter din egen læge for råd og vejledning og i øvrigt holder dig løbende orienteret om de nationale anbefalinger, der kan ændre sig.
Hygiejne
- Handicaphjælpere opfordres til at medbringe skiftetøj, sæbe, madpakke og håndklæde. Skiftetøj skal bruges på turen til og fra vagten og anbringes i en lufttæt pose under vagten. Tøj brugt på vagten skal opbevares i en lufttæt pose 48 timer efter vagtens afslutning.
Følg Sundhedsstyrelsens restriktioner:

Seneste nyheder
Samarbejdspartnere:

SUMH

Scleroseforeningen

UlykkesPatient-Foreningen

Handicapbranchen Danmark

Muskelsvindfonden

FOA

CP Danmark

ENIL

Dansk Handicap Forbund

Danske Handicap-organisationer

RYK

Dansk Erhverv