Påbud og anbefalinger om mundbind

Fra den 22. august er det påbudt at bruge mundbind i den kollektive trafik. Påbuddet kommer for at begrænse smitten, da der i de seneste uger har været lokale udbrud af covid-19 rundt om i landet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden, at borgere i risikogruppen bruger mundbind i alle situationer, hvor det ikke er muligt at holde den anbefalede afstand på to meter til andre mennesker. Det kan fx være, når du skal købe ind i et indkøbscenter eller supermarked, når du skal deltage i et socialt eller kulturelt arrangement, eller hvis du skal være sammen med børn eller andre, der har svært ved at holde to meters afstand.

Anbefalinger i plejesituationer
Anbefalingen om mundbind gælder også i plejesituationer, hvor det ikke er muligt at holde afstand. Her er det nødvendigt, at ens handicaphjælper bruger mundbind eller visir for at nedbringe smitterisikoen.

Valg af mundbind
Sundhedsstyrelsen anbefaler CE-mærkede engangsmundbind. CE-mærket betyder, at producenten har dokumenteret bl.a. filtreringsgraden og åndbarheden. Der findes forskellige typer af CE-mærkede mundbind – type I, type II og type IIR. Til brug for personer i risikogruppen og til brug i den kollektive transport anbefaler Sundhedsstyrelsen at bruge type I.

Endelig skal det siges, at mundbind er et supplement til Sundhedsstyrelsens fem generelle råd:

  • Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
  • Host eller nys i dit ærme
  • Begræns den fysiske kontakt – undgå håndtryk, kindkys og kram
  • Vær opmærksom på rengøring
  • Hold afstand og bed andre om at tage hensyn

Se Sundhedsstyrelsens video sådan bruger du et mundbind korrekt:

 

LOBPA bygger på principperne bag Independent Living-bevægelsen

– retten til at træffe valg for eget liv og retten til at leve et selvstændigt liv.

Læs mere om vores principper her >