Ledsagelse
Ledsageordningen er for børn og voksne med et handicap, der er en hindring for at deltage i aktiviteter uden for hjemmet uden hjælp fra en ledsager.
Er du bevilliget ledsagelse, har du ret til selv at udpege din ledsager. LOBPA varetager administrationen af din ordning.

Hvad er en ledsageordning?
En ledsageordning efter Servicelovens § 97 giver dig mulighed for blive ledsaget til aktiviteter uden for hjemmet 15 timer om måneden.
Du bestemmer selv hvilke aktiviteter, du ønsker ledsagelse til.
Det kan fx være en tur ud i naturen, ud at handle eller et socialt arrangement, du er inviteret til.
Ledsageordningen er målrettet borgere mellem 12 og 67 år.
Det er muligt at opspare de 15 månedlige timer i op til seks måneder. Det vil sige, at du inden for en periode på seks måneder maksimalt kan spare 90 timer sammen. Du kan dog ikke bruge dine ledsagetimer på forskud.
Som borger har du ret til selv at udpege en person til at fungere som ledsager.
Dog må det ikke være en forælder, en ægtefælle, eller et lignende nærtstående familiemedlem.
Hvis du kombinerer din BPA-ordning med en ledsagerordning, skal der derfor være ansat ikke-nærtstående hjælpere i dit hjælperteam.
Hvis LOBPA står for administrationen af dine ledsagertimer, kan du altid følge med i dine forbrugte timer via LOBPAs it-system.
Hvordan fungerer det?
LOBPA anbefaler, at du primært anvender den samme ledsager. Forbruget af ledsagetimer skal helst være på min. 3 timer pr. gang. Du kan få tilknyttet flere ledsagere, så der er en vikar, hvis din faste ledsager er forhindret.
Aflyser borgeren ledsageren med under 36 timers varsel, betragtes timerne som forbrugt, da LOBPA er forpligtet til at udbetale løn til ledsageren.
Er den faste ledsager forhindret i at komme, og der er brug for vikar, skal LOBPA kontaktes 4 hele hverdage før den ønskede ledsagelse.
Som borger modtager du en månedlig opgørelse over forbrugte og opsparede timer.
Løn- og administrationsudgifterne til ledsageren sker via din bevilling. Du skal derimod selv betale for de medfølgende udgifter for dig selv og din ledsager.
Du kan evt. søge din kommune om et engangsbeløb én gang om året. Det gælder både transport, entre og evt. forplejning. Derfor anbefaler vi, at du får et ledsagerkort via Danske Handicaporganisationer. Ledsagerkortet kan du få gratis hos LOBPA.
Din kommune betaler for aflønningen af din ledsager, men eventuelle medfølgende udgifter som fx koncertbilletter, mad og drikke, entré mm. til din hjælper, skal dækkes af dig.
Du kan dog årligt søge din kommune om et tilskud til de medfølgende udgifter.
- LOBPA er Danmarks eneste, landsdækkende interesseorganisation for personer med BPA.
- LOBPA er brugerstyret, og en frivillig bestyrelse bestemmer LOBPAs retning.
- LOBPA blev etableret i forbindelse med vedtagelsen af BPA i 2008.
- LOBPA er not for profit, hvorfor overskud bruges på foreningen og personer med borgerstyret og personlig assistance.
- LOBPA har medlemmer i næsten alle landets kommuner.
- Du kan være medlem af LOBPA, selvom du selv eller en anden virksomhed varetager dit arbejdsgiveransvar.
Kontakt:
VoresYdelser

Hvorfor vælge os?
Samarbejdspartnere











