Få vores nyhedsbrev. Her kan du læse om, hvordan vi ønsker at gøre en forskel for alle med BPA og andre former for personlig assistance. Vi udsender nyhedsbrevet en gang om måneden.
Overenskomst for handicaphjælpere
Som ansat i LOBPA er du dækket af en overenskomst – det sikrer fair arbejdsforhold og ordnede lønvilkår. LOBPA har tiltrådt BPA-handicaphjælperoverenskomsten, som vi i 2018 var med til at udarbejde. Overenskomsten er formelt indgået mellem FOA og Dansk Erhverv.
- Fastsat løn samt erfaringsløn efter 3 års ansættelse
- Ulempetillæg ved arbejde aften, nat, weekend og helligdag
- Pension ved 5 måneders anciennitet
- Mulighed for barns 1. og 2. sygedag
- 2 børneomsorgsdage om året (afholdes uden løn)
- Mulighed for seniorordning
- Mulighed for at optjene ret til løn under barsel og sygdom
- Løn under forældreorlov i henhold til overenskomsten
- Mulighed for at arbejde lovligt i 24-timers vagter
Lønniveau
- Se de gældende løntakster for BPA-handicaphjælpere pr. 1. oktober 2024
- Se de gældende løntakster for andre, herunder ledsagere pr. 1. oktober 2024
Bemærk at der er forskellige satser alt efter, hvor i landet du bor.
Der er forskellige satser, alt efter hvor i landet du arbejder. Du kan se områdeinddelingen på side 21 i overenskomsten: bpa_handicaphjaelpere-2023-25.pdf Se og overenskomsten for handicaphjælpere der ikke arbejder på BPA-området, f.eks. ledsagere handicaphjaelpere-minus-bpa-2023-25.pdf
Lønperiode
Lønperioden i LOBPA går fra den 15. i måneden til den 14. måneden efter med lønudbetaling den sidste bankdag i måneden.
Det betyder eksempelvis, at løn for vagter, der er registreret i perioden 15-04-2022 til og med 14-05-2022, vil blive udbetalt den sidste bankdag i maj 2022.
Løneksempel
Som handicaphjælper spørger man ofte, hvad man får i løn. Du kan se de gældende løntakster i link ovenfor.
Du kan også se et løneksempel nedenfor på en 24-timers vagt i område 0 med løntakster gældende fra 1. april 2024. Løneksemplet er taget for en handicaphjælper uden 3 års erfaring (og uden beregning af pension og feriepenge).
Bemærk at ovenstående eksempel er for en handicaphjælper uden 3 års erfaring (og uden beregning af pension og feriepenge), som arbejder hos en kunde, der er bosiddende i område 0.
Om vagterne
Inden for rammerne af overenskomsten har du mulighed for at arbejde i 24-timers vagter. Det er muligt, fordi overenskomsten giver dispensation for den ellers lovpligtige hviletid mellem vagter. Der gælder dog stadig regler for hvile og arbejdsopgaver, fx må opgaver uden for dagtimerne kun udføres i forbindelse med pleje, overvågning og ledsagelse. Er du i tvivl om reglerne, kan du læse om dem i overenskomsten – se protokollat 11.
Overenskomst for handicaphjælpere
Overenskomsten giver også mulighed for at du kan indgå en frivillig ansættelseskontrakt på op til 48 timers arbejde per uge. Bemærk at du kun kan opnå løn under sygdom for maksimalt 37 timer per uge.
At aftalen skal være frivillig betyder, at ansættelsen ikke må afhænge af, hvorvidt du ønsker at arbejde mere end 37 timer om ugen.