Om BPA-ordningen
BPA står for Borgerstyret Personlig Assistance. BPA er et tilbud til voksne med en betydelig og varigt nedsat funktionsevne, der er afhængig af omfattende hjælp. Med Borgerstyret Personlig Assistance – BPA, kan du selv ansætte dine hjælpere, og du har mulighed for selv at beslutte hvornår og hvordan, de skal hjælpe dig, inden for de timer du er blevet bevilget.
LOBPA som BPA-arbejdsgiver
LOBPA er Danmarks største non-profit-arbejdsgiver på BPA-området. Vi er godkendt af Socialtilsynet. Vores ansvar som arbejdsgiver omfatter økonomi, regnskab, jura – kort sagt alt det administrative i forbindelse med din BPA-ordning.
Samtidig er vi parat til at understøtte dig som arbejdsleder.
Som arbejdsleder i LOBPA har du adgang til specialiseret rådgivning + it-systemer til bl.a. vagtplanlægning og rekruttering. Din faste konsulent bistår dig i din lederrolle og er parat til at svare på spørgsmål om din ordning.
Baggrunden for BPA-loven er at sikre ligestilling for mennesker med handicap. BPA tager udgangspunkt i individets frihed og selvstændighed. Hjælpen følger med dig og er tilgængelig for dig, hvor du færdes, så du kan tage del i samfundet – så vidt muligt på lige fod med alle andre. Hvor mange timers hjælp, du modtager, vurderes individuelt.
LOBPA og BPA
LOBPA er etableret og styret af mennesker, som har et handicap, og som alle har BPA – Borgerstyret Personlig Assistance.
LOBPA går forrest i den politiske kamp for at sikre BPA-ordningen, og vi er Danmarks største leverandør på området. Vi blev dannet i forbindelse med loven om BPA i 2008 og er en borgerstyret og demokratisk forening med rødder i handicaporganisationerne. LOBPA arbejder not-for-profit, så et eventuelt overskud altid kommer medlemmerne til gode.
Bliv medlem af LOBPA
- Deltagelse i politiske, faglige og sociale aktiviteter
- Stemmeret på LOBPAs årlige generalforsamling
- Rabatmuligheder
- Brugerprofil og adgang til Jobtavle
- BPA-arbejdslederkursus
Hvem kan få en BPA-ordning?
Du skal normalt have en betydelig og varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, der medfører et omfattende behov for hjælp, eller også skal du have et hjælpebehov, som ikke kan dækkes af personlig og praktisk hjælp.
For at bruge BPA-ordningen skal du være i stand til at fungere som arbejdsgiver. Hvis du overfører tilskuddet til en nærtstående, en virksomhed eller forening skal du dog alene være i stand til at fungere som daglig leder/arbejdsleder for handicaphjælperne. Det vil sige, at du skal kunne oplære dem samt lægge vagtplaner og lede deres arbejde i det daglige.
Du skal være over 18 år, men der er ikke fastsat en øvre aldersgrænse, så du kan fortsætte med denne form for hjælp efter du er fyldt 67 år.
Der er meget stor forskel på BPA-ordninger. Nogle har et mindre hjælpebehov på få timer dagligt, hvor andre har hjælpebehov i alle døgnets timer. BPA gives i princippet som et kontant tilskud, der er beregnet ud fra det bevilgede timetal. Det bevilgede timetal beror på en konkret og individuel vurdering af hjælpebehovet. Kommunen bevilger BPA.
Reglerne findes i §§ 95 og 96 i Serviceloven og betyder i hovedtræk:
- Borgeren kan overdrage arbejdsgiveransvaret til LOBPA, en privat leverandør eller en nærtstående, og blot have ansvar for den daglige ledelse.
- Borgeren kan have det fulde arbejdsgiveransvar og lade kommunen, eller en privat leverandør, varetage lønadministrationen.
- Borgeren kan have det fulde arbejdsgiveransvar og selv varetage hele administrationen af BPA-ordningen, beregne løn, indeholde skat osv.
Find mere information: