Natlig overvågning uden aldersbegrænsning
Alle med en hjælpeordning efter § 95, stk. 3 får nu til sommer ret til natlig overvågning.

Tilbage i august 2022 blev aldersbegrænsningen for natlig overvågningshjælp til borgere med en hjælperordning efter § 95, stk. 3 afskaffet af den tidligere regering.
Nu er ordningen på vej til at blive udmøntet:
Den 1. juni er der 3. behandling i Folketinget, og der er udsigt til, at loven træder i kraft den 1. juli.
LOBPAs direktør Michael Graatang siger:
”LOBPA har arbejdet for forbedring af ordningen med overvågning, og er glad for at arbejdet endelig bærer frugt, til glæde og gavn for de borgere, der har behov for overvågning”.
Den natlige overvågning er for borgere med de mest indgribende handicap, der har brug for at have nogen omkring sig til at skride ind, hvis der sker noget. Fx hvis borgeren fejlsynker eller får et anfald eller på anden måde kommer i livsfare.
Baggrunden for lovændringen er, at en landsretsdom i 2015 frakendte retten til, at hjælperordninger efter § 95 kunne omfatte overvågning. Der har siden været kæmpet for at få den livsvigtige overvågning tilbage. Og det er nu lykkedes til dels:
I 2019 blev der åbnet for overvågningshjælp om natten til unge ml. 19-25 år, i 2022 blev det besluttet at afskaffe aldersbegrænsningen, og her til juli ser det ud til, at afskaffelsen vil træde i kraft.
Den politiske løsning for overvågning i dagtimerne venter vi stadig på.
Ud over at afskaffe aldersbegrænsningen vil udmøntningen af lovforslaget også betyde, at borgerens nærtstående, der hjælper borgeren, ikke må stå for den natlige overvågning. Hidtil har det kun været borgerens forældre, der ikke har måttet tage sig af overvågning og støtte om natten.
Ændringen sker for at sikre, at de nærtstående, som også hjælper borgeren i dagtimerne, får mulighed for hvile om natten.
Se hele lovforslaget:
https://www.ft.dk/ripdf/samling/20222/lovforslag/l120/20222_l120_som_fremsat.pdf
Samarbejdspartnere











