Politisk bevægelse på BPA-området
En forespørgselsdebat er på vej, og så er der netop kommet to ministersvar. BPA-området er i fokus hos ordførerne fra venstre til højre. Her kommer et overblik.

Der er netop rejst en forespørgselsdebat om BPA-ordningen i Folketinget med følgende spørgsmål til ministeren:
Hvad er ministerens holdning til, at personkredsen, der kan få fleksibel og helhedsorienteret hjælp via borgerstyret personlig assistance, er blevet indsnævret, at der er akutte problemer vedrørende brugen af rådighedstimer og afvisning af, at hjælperne følger borgerne under indlæggelse, og at almindelige, dagligdags pleje- og sundhedsydelser bliver fjernet fra hjælperordningerne?
Bag forespørgselsdebatten står: Karina Adsbøl (DF), Marie Bjerre (V), Charlotte Broman Mølbæk (SF), Henrik Vinther (RV), Jakob Sølvhøj (EL), Brigitte Klintskov Jerkel (KF) og Mette Thiesen (NB).
Under forespørgselsdebatten kan ordførerne stille forslag til vedtagelse, som Folketinget så stemmer om efter debatten. Læs mere om forespørgselsdebatten
Datoen for forespørgselsdebatten er endnu ikke kendt. Vi vender tilbage, når vi ved mere om, hvornår den skal afholdes. Og så er der muligvis en forespørgselsdebat mere på vej. Den vil handle om økonomi med særligt fokus på udmålingen af administrationsbidraget og en takstmodel.
Ministerspørgsmål og -svar
Der er kommet ministersvar. Hele to styk som handler om udviklingen i antallet af BPA-ordninger og om udmålingsbekendtgørelsen.
Folketingets Social- og Indenrigsudvalg stillede den 15. januar 2021 dette spørgsmål til ministeren:
”Vil ministeren redegøre for udviklingen i tildelingen af BPA-ordninger fordelt på antal tildelte ordninger, antal brugere af BPA-ordninger samt den samlede udgift til BPA opgjort årligt for de seneste 10 år?”
Ministerens svar kom den 11. feb. 2021. Det viser en bekymrende tendens, nemlig at tildelingen af BPA-ordninger i perioden er faldet både for § 95 og § 96.
Se hele ministersvaret.pdf
Folketingets Social- og Indenrigsudvalg stillede den 20. januar 2021 dette spørgsmål til ministeren:
”Vil ministeren sikre, at der bliver klarhed om, hvad en kommune præcist kan kræve af en arbejdsgiver, når det gælder regnskabsaflæggelse for BPA-ordningen, så der sættes en stopper for den vækst i dokumentationskrav, der ses i nogle kommuner, og vil ministeren føre kontrol med, at kommunerne ikke forlanger mere dokumentation af borgere, der modtager hjælp efter BPA-ordninger, uden at de godkendte foreninger, som borgeren har valgt til at agere arbejdsgiver, kompenseres for ekstraarbejdet?”
Ministeren svarede også på dette spørgsmål den 11. feb. Hun forklarer i sit svar, at udmålingsbekendtgørelsen ikke indeholder formkrav til regnskabet, og at kravene til regnskabsaflæggelsen ikke må være omfattende end nødvendigt for at kunne kontrollere, at tilskuddet er anvendt, som det skal.
Se hele ministersvaret.pdf
Yderligere to ministersvar er på vej – på spørgsmål fra Marie Bjerre (V), som handler om kommunernes faktiske udgifter på BPA-området.
Her kommer Marie Bjerres spørgsmål:
1.
Vil ministeren kommentere på, hvilken økonomi der er lagt til grund ved både beregning af kommunernes udgifter til BPA-området forud for 2009 samt de merudgifter, der efter 2009 løbende er blevet kompenseret til BPA-området, herunder med en specifikation af, hvordan det stemmer overens med de enkelte poster i udmålingsbekendtgørelsen?
2.
Vil ministeren i forlængelse af, at kommunerne løbende er kompenseret for meropgaver og udgifter i forbindelse med oprettelsen og administrationen af BPA-ordningerne i 2009 redegøre for, hvordan den økonomiske ramme og de faktiske udgifter til beregning af administrationshonoraret for virksomhederne på BPA-området forholder sig?
-Vi vender tilbage, når der er kommet svar på Marie Bjerres spørgsmål og nyt om forespørgselsdebatten.
Samarbejdspartnere











