Utryghed og frygt blandt borgere med BPA
LOBPAs minitest tegner et dystert billede af, hvordan det opleves at have en BPA.

For et par uger siden gennemførte LOBPA en mini-spørgeskemaundersøgelse: 65 borgere med en BPA-ordning besvarede fem spørgsmål i et spørgeskema. Besvarelserne tegner et billede af, at det er forbundet med utryghed og frygt for fremtiden at have en BPA-ordning her i slutningen af 2021.
Omvendt glæder KLs socialudvalgsformand sig over VIVEs nye undersøgelse af det specialiserede socialområde. Den viser, at 57% af de adspurgte borgere er tilfredse.
LOBPAs formand, Janne Sander kommenterer de to undersøgelser:
I VIVES nye brugerundersøgelse af det specialiserede socialområde fremgår det, at mange borgere ikke oplever tilfredshed med deres sagsbehandling. Alligevel udtrykker KL´s socialudvalgsformand Ulrik Wilbek tilfredshed med resultatet: – At 57 % af de adspurgte borgere vurderer, at samarbejdet med deres sagsbehandler fungerer godt.
Modsat Ulrik Wilbek synes jeg, det er svært at glæde sig over, at kun knap halvdelen af mennesker med handicap, som er helt afhængig af en social ydelse, er tilfredse med det kommunale samarbejde. Ambitionsniveauet burde være langt højere hos KL. Og den lave tilfredshedsoplevelse burde få alle røde lys til at blinke.
LOBPA har spurgt 65 tilfældige borgere med en BPA-ordning om deres oplevelse af samarbejdet med deres sagsbehandler. Besvarelserne viser, at 69% ikke har tillid til, at der træffes en korrekt afgørelse i deres kommune. Samtidig fortæller 18 % eller næsten hver 5. borger, at de er blevet beskåret i deres BPA inden for de seneste 5 år. Oveni er 67 % urolige for fremtiden og er utrygge ved, om de kan bevare deres BPA.
Det er voldsomme tal, der desværre klart viser den tendens, vi har set over de seneste år. Udviklingen på BPA området er skræmmende, og KL burde få deres medlemmer – kommunerne – i gang med at få rettet op på ikke alene borgernes utryghed og bekymring, men specielt insistere på at lovgivningen om BPA og de intentioner, der ligger bag, efterleves.
Vi er i LOBPA af den opfattelse, at man skubber sagsbehandlerne foran sig og lader dem stå i skudlinjen for et kommunalt politisk krav om besparelser og stram økonomi på specialområdet.
Det er unfair og rammer sagsbehandlere i deres faglige virkefelt og har kæmpestore konsekvenser for de borgere, de er ansat til at udjævne vejen for i stedet for at bombe den fuld af huller, som vi desværre oplever i dag.
VIVES undersøgelse og LOBPAs egen minitest viser at der et kæmpe gab mellem borgere og kommuner. Det er uværdigt, uacceptabelt og utrygt. Men det kan ændres, hvis KL finder viljen og sætter alle borgeres tilfredshed som målsætning.
Samarbejdspartnere











