Hvad er kravene til min klage over kommunens afgørelse?

Når man søger om hjælp hos kommunen, så oplever man fra tid til anden, at der meddeles afslag på det man søger om. Det kan skyldes, at man ikke opfylder kravene i lovgivningen, at praksis er ændret eller andre ting. Hvis man er uenig i afgørelsen har man næsten altid ret til at klage. Men hvordan gør man?
Når du modtager afgørelsen fra din kommune vil den i næsten alle tilfælde være med en klagevejledning. I brevet står der, hvilke tidsfrister og krav du skal overholde, hvis du vil klage. Du har 4 uger til at klage fra modtagelsen i din E-boks eller postkasse. Det er vigtigt, at man overholder fristen på de 4 uger, da retten til at klage derefter bortfalder.
Du kan klage ved at sende et brev, en mail eller ringe til myndigheden, du vil klage over; for eksempel kommunen eller Udbetaling Danmark. Myndigheden skal nemlig have mulighed for at vurdere din sag igen, før den sender din klage videre til Ankestyrelsen. Det hedder også genvurdering. Du kan ikke klage direkte til Ankestyrelsen.
Du skal også kontakte den myndighed, der har afgjort din sag, hvis du ikke har fået en klagevejledning sammen med afgørelsen.
Hvad skal der stå i klagen?
Der er ingen krav om, at du skal begrunde din klage. Men det er alligevel en god idé, at du fortæller, hvad du er utilfreds med.
En klage skal dog meget gerne indeholde:
- dit navn
- din adresse, telefonnummer og mail
- dit cpr-nr.
- navnet på den myndighed, du klager over
- gerne sagsnummeret på den sag, du klager over.
Hvad hvis jeg ikke kan nå at klage inden 4 uger?
Det kan ske, at man ikke kan nå at klage over afgørelsen inden 4 uger. Det kan skyldes personlige forhold, hospitalsindlæggelse eller lignende. Fristen på 4 uger gælder dog stadig. I de tilfælde kan man kontakte kommunen telefonisk eller på skrift og meddele dem, at man ønsker at klage. Du kan i den forbindelse oplyse om, at du eftersender yderligere så snart det er muligt. Kommunen har notatpligt og skal notere, at du ønsker at klage og på den måde opfylder du kravet om, at du skal klage indenfor 4 uger.
Hvad sker der efter jeg har klaget?
Kommunen har pligt til at genvurdere din sag, når du har klaget. Det har kommunen 4 uger til, efter de har modtaget klagen. Kommunen kan vælge, at omgøre sagen eller fastholde deres afgørelse. Hvis afgørelsen fastholdes, så skal kommunen oversende sagen til Ankestyrelsen. Du får besked herom fra kommunen.
Har du brug for hjælp i din sag, så kan du altid få en snak med en fra vores rådgivende panel.