Det betaler sig at klage
Omgørelsesprocenten på voksenhandicapområdet stiger.
Omgørelsesprocenten på voksenhandicapområdet er på et år steget med 13,4%. Det viser nye tal fra Ankestyrelsen. I 2021 var omgørelsesprocenten 34,3%. I 2022 er den vokset til 38,9%.
”Det er en dramatisk stigning, vi ser her,” siger LOBPAs direktør Michael Graatang. ”Vi nærmer os en omgørelsesprocent på 50%. Fakta er, at det kan betale sig at klage. Plat eller krone kan man sige.”
Retssikkerheden i fare
Vi må overveje en forvaltningsdomstol, mener Michael Graatang:
”Med så mange omgørelser er borgernes retssikkerhed i fare. Her er jo også et mørketal, når man medtager dem, som ikke klager uanset, at de sidder med en afgørelse, der enten er forkert eller ikke tilstrækkeligt oplyst.”
Tendensen må også ses som et tegn på, at kvaliteten af sagsbehandlingen er faldende, mener Michael Graatang – selvom det burde gå den anden vej med tanke på alle de tiltag, der bliver gjort fra Social- og Boligstyrelsen og andre aktører for netop at styrke sagsbehandlingen.
Ankestyrelsens opdaterede Danmarkskort
En omgørelse vil sige, at den, der klager, enten har fået ret i sin klage af Ankestyrelsen, så kommunens afgørelse bliver ophævet – eller har fået ret til at få genbehandlet sin sag – så sagen bliver hjemvist og skal oplyses bedre af kommunen.
På Ankestyrelsens opdaterede Danmarkskort fra den 23. 06 kan man se omgørelsesprocenten for ens egen kommune og se antallet af borgere, som har modtaget en ydelse efter § 95-96, 97 og § 100 i kommunen.
Find tallene for din egen kommune ved at føre musen hen over den på Danmarkskortet.