Bliv medlem i LOBPA – Landsorganisationen Borgerstyret Personlig Assistance. Vi står vagt om din ret til et frit liv.
Vi tilbyder:
Spørgsmål og svar om BPA
Lovgivningen om BPA kan forekomme komplicerede – her kan du læse svarene på ofte stillede spørgsmål.
Spørgsmål og svar:
De tre væsentligste forskelle er:
1) at BPA ikke forudsætter et højt aktivitetsniveau, som det blev krævet i § 96.
2) at BPA ikke forudsætter at man kan fungere som arbejdsgiver, men kun at man kan fungere som arbejdsleder, mens arbejdsgiverbeføjelserne kan overlades til en nærtstående, et privat firma eller en borgerstyret organisation som LOBPA.
3) at BPA også kan bevilges til andre end dem, der opfylder betingelserne, hvis blot kommunen mener, at dette er den mest hensigtsmæssige løsning.
LOBPA vil – lidt populært sagt – lette dig for det ”administrative bøvl”, der er forbundet med arbejdsgiverfunktionen.
Det betyder bl.a., at LOBPA:
• varetager det økonomiske og juridiske ansvar dine handicaphjælpere
• udarbejder kontrakter
• beregner og udbetaler løn
• beregner og indbetaler pension
• administrerer barsel, ferie og sygdom
• tegner forsikringer
• stiller redskaber til rådighed for MUS-samtaler, personalemøder og planlægning
• sikrer at rammerne for et godt arbejdsmiljø er til stede
• håndterer advarsler og opsigelser
• sørger for økonomisk opfølgning over for dig og kommunen.
LOBPA tilbyder at varetage alle opgaver, der er forbundet med arbejdsgiverfunktionen. På nuværende tidspunkt tilbyder vi således ikke kun at overtage enkelte opgaver som fx lønadministrationen som isoleret opgave. Det skyldes dels at LOBPA er omfattet af overenskomsten på området, og det kan skabe uklarhed for hjælperne ift. deres aflønning, og dels at LOBPA oplever, at kommunerne ikke udmåler de faktiske omkostninger til lønadministrationen.
Ja, formelt set. Det betyder, at LOBPA overtager det økonomiske og juridiske ansvar for dem. Men det er dig som arbejdsleder, der bestemmer, hvem du vil ansætte som handicaphjælper, hvilke opgaver handicaphjælperen skal udføre hvor og hvornår. Og det er også dig, der bestemmer, om et ansættelsesforhold skal bringes til ophør. Skal en hjælper fyres, så gælder der dig samme regler uanset om du har overdraget arbejdsgiveransvaret eller ej. Der skal foreligge en saglig grund. Hvis en hjælper fyres uden saglig grund, så vil arbejdsgiveren som regel få en bod, dvs. arbejdsgiveren skal betale erstatning til hjælperen.
Ja, det kan du. LOBPA er faktisk den største aktør, når det kommer til at varetage arbejdsgiveransvaret i BPA-ordninger. Hvis du overdrager dit arbejdsgiveransvar til LOBPA, bliver du kunde i LOBPA og får dermed adgang til vores brugerstyrede vikarløsning med over 2.000 vikarer.
I LOBPA er du kunde, hvis du overdrager dit arbejdsgiveransvar til LOBPA. Og du bliver samtidig medlem af LOBPA. Som medlem af LOBPA varetager du enten selv dit arbejdsgiveransvar eller har overdraget det til en virksomhed.
Hvis LOBPA varetager dit arbejdsgiveransvar, får du indflydelse ved at tale med os om det. I en sådan situation vil det være LOBPAs opgave at sikre, at eventuelle advarsler og opsigelser håndteres juridisk korrekt, men der vil blive lyttet til, hvorfor du gerne vil afskedige medarbejderen, ligesom der vil blive arbejdet for en løsning, der tilgodeser alle parter. Hvordan vil I samarbejde med kommunerne? Det er formålet, at LOBPA skal have det bedst mulige samarbejde med kommunerne, men det er ikke LOBPA, der skal forhandle med kommunerne om de enkelte bevillinger til BPA. Det skal borgerne fortsat selv gøre.
Nej. Det er kommunen der skal betale administrationsbidraget. Det er et retskrav at kunne overdrage. Det er nemlig et hjælpemiddel til at kunne leve et frit og selvstændigt liv uden at skulle stå med den risiko, det er at være arbejdsgiver.
Nej. Kommunen betaler LOBPA en administrationssats for de omkostninger, der er forbundet med at administrere arbejdsgiverforpligtigelserne. Det drejer sig om ansættelsesforhold, lønadministration, bistand ved rekruttering mv.
Nærmere retningslinjer for, hvilke omkostninger der skal dækkes, står i bekendtgørelsen om udmåling af tilskud til BPA. Jeg vil gerne have LOBPA til at varetage mit arbejdsgiveransvar. Hvad gør jeg? Hvis du gerne vil overdrage dit arbejdsgiveransvar til LOBPA, foreslår vi, at du først kontakter din kommune. Kommunen skal nemlig konvertere dine bevilgede timer ud fra, at du gerne vil overdrage dit arbejdsgiveransvar.
Hvis du gerne vil have, at LOBPA står for kontakten med din kommune, gør vi også gerne det. Når kommunen har udmålt bevillingen, sender du en kopi af den til os. Så udarbejder vi et tilbud, som vi gennemgår med dig.
Hvis du accepterer tilbuddet og indgår en kontrakt med os, sikrer vi i samarbejde med dig, at de konkrete forudsætninger for ordningen, kontrakten, der er indgået, og tidspunktet for opstarten bliver afklaret i forhold til kommunen og dine handicaphjælpere, så overgangen til LOBPA bliver så problemfri som muligt.
Nej.
Processen i forbindelse med bevillingen af BPA forløber i det væsentlige som følger:
• Du ansøger din kommune om BPA.
• Kommunen foretager en konkret helhedsvurdering om BPA og udarbejder et forslag til en løsning til dig. Det betyder, at kommunen vurderer, hvordan du efter loven bliver bedst kompenseret for dit funktionsevnetab.
• Du giver skriftlige kommentarer til kommunens forslag.
• Kommunen træffer en formel afgørelse om BPA og antal timer pr. uge. Hvis du er uenig i afgørelsen, kan du anke afgørelsen.
• Kommunen udarbejder et konkret økonomisk grundlag for BPA-ordningen.
• Du afgør, hvem der skal varetage dine arbejdsgiverbeføjelser. Det betyder, at du beslutter, om du selv vil fungere som arbejdsgiver, eller om du vil overdrage dit arbejdsgiveransvar til en nærtstående, en privat virksomhed eller til en organisation som LOBPA.
Ja, blinde og svagsynede er også omfattet af BPA. I september 2008 præciserede den daværende velfærdsminister, at adgangen til BPA altid skal bygge på ”…en konkret, individuel og helhedsorienteret vurdering af den enkelte borgers hjælpebehov ved ansøgning om hjælp efter servicelovens § 96. Det gælder også for blinde og svagsynede.
Det korte svar er Ja!. Hvis du har en ledsagerordning efter § 97, så har du krav på selv at udpege din ledsager. Det må dog ikke vær en nærtstående. Kommunen skal så enten selv ansætte vedkommende, hvilket kan blive kompliceret, eller lade eks. LOBPA varetage administrationen af din ledsagerordning i kombination med din BPA-ordning. LOBPA kan rent faktisk også varetage administration af ledsagerordninger uden BPA. Dvs. efter Servicelovens § 97 eller den tilsvarende paragraf på børneområdet § 45.