I vores nyhedsbrev kan du hver måned læse om, hvordan vi vil gøre en forskel for alle med BPA og andre former for personlig assistance.
Rejser du udenlands?
Når du bor i Danmark, er du automatisk omfattet af de danske regler for social sikring.
- Hjælp efter sundhedsloven, herunder sygesikring
- Dagpenge ved sygdom
- Dagpenge ved barsel og adoption
- Arbejdsløshedsforsikring
- Sociale pensioner (folkepension og førtidspension)
- Tjenestemandspensioner
- Tillægspensioner (ATP)
- Børnefamilieydelse og børnetilskud
- Arbejdsskadeforsikring
Læs også om BPA-ordning og ferieplanlægning.
Undtagelser:
1. Foretager du rejser ud af landet, og her gælder også 1-dags-rejser til Tyskland eller Sverige, skal hjælperne ansøge om social sikring, så de opretholder retten til social sikring.
2. Dette gælder også, hvis hjælperne er ledsagere.
Når du tager til udlandet med dine hjælpere, så må du gøre dem opmærksom på at søge social sikring. En hjælper, som ledsager dig på en smuttur til Tyskland eller en længere tur udenfor Danmarks grænser, er ikke automatisk omfattet af de danske regler for social sikring. Hjælperen søger nemmest social sikring på borger.dk. Det kan gøres med NemID eller uden. Hvis du hyppigt er i udlandet, kan din hjælper med fordel søge for hele året og på den måde være konstant dækket. LOBPA har ikke viden til at yde rådgivning på dette område. Der er på borger.dk angivet et telefonnummer, som man kan ringe til.
Hvordan søges social sikring?
Hjælperen søger nemmest social sikring på borger.dk. Det kan gøres med NemID eller uden. Hvis du hyppigt er i udlandet, kan din hjælper med fordel søge for hele året og på den måde være konstant dækket.
God tur!
Når ansøgningen er sendt, kan I roligt tage afsted, selvom din hjælper endnu ikke har modtaget en afgørelse på e-boks (der er en sagsbehandlingstid på ca. 2 måneder). Er uheldet ude i udlandet, så handler det om, at der faktisk er søgt om social sikring. Du kan derfor godt tage afsted i morgen med din hjælper – bare der er søgt social sikring i dag.